Søndag 15. mai raste 200 meter av den 332 meter høye Häglaredsmasten utenfor Borås i Sverige ned. I følge politiet er de hundre prosent sikre på at det handler om sabotasje. Tirsdag ble det gjort et mulig funn av en sprengladning ved en annen mast i Skuteskär. I Borås ble en kabel i et teknisk rom kuttet på to steder samme dag.

Fra Häglaredsmasten sendes radio- og tv-signaler til hundretusenvis av svensker i området. Fra masten sendes også VMA-meldinger, altså viktige meldinger til allmennheten i krisetider.

Tirsdag kveld denne uken kunne Aftonbladet melde om at området rundt nok en telemast var blitt avsperret. Denne gangen en mast utenfor Skuteskär i Gävle nord for Stockholm. Området ble sperret av etter at det var gjort funn av en mulig sprengladning.

- Vi har sett et bilde av objektet. Det er ikke mulig å vurdere om det er trygt, sier Lars Eskhult, operasjonsleder ved politiet i Uppsala til Aftonbladet.

- Vi vet ikke om den er ekte eller ikke før bombegruppa har undersøkt, sier Eskhult.

Tirsdag ble det også oppdaget at noen hadde tatt seg inn i et teknisk rom like ved en tredje mast. Denne gangen i Borås. Her ble en kabel som var tydelig merket tilhørende redningstjenesten kuttet. Kabelen er kuttet på to steder og de som står bak sabotasjon har tatt med seg en kabelstump på rundt 10 centimeter. Det er ingen tegn til innbrudd i det tekniske bygget.

I følge svensk politi er det flere aspekter ved hendelsene som tyder på at en fremmed makt står bak.

- Vi er hundre prosent sikre på at det handler om stabotasje, sier etterforskningsleder Jan Johansen til Aftonbladet.

Etterforskningslederen utelukker ikke at sabotasjen kan være en stresstest.

- Det kan være noe internasjonalt, at de vil prøve å se hva som skjer når man slår ut en sånn mast, sier etterforskningslederen.

Til Aftonbladet forteller forsvarsekspert Stefan Ring at politiets mistanker om at fremmede makter kan stå bak sabotasjon er interessante, men også litt usannsynlig.

- Samtidig sier jeg dette med forbehold om at hvis det finnes en internasjonal gruppering, så har de antakeligvis gjort en analyse av at det finnes sårbarheter i det svenske samfunnet som man kunne tenke seg å teste. Og hvis det er sånn at de (politiet) har informasjon om det, så må jeg si at det føles urovekkende, sier han.

Dette kan skje i Norge også
Sabotasje mot installasjoner kan skje i Norge også. NRRL Sambandstjenesten har beredskap for kommunikasjonssvikt. For å bli en enda bedre ressurs i slike tilfeller trengs flere medlemmer som trener og stiller opp i nødsambandsberedskap. Ta kontakt med ditt lokale distrikt eller lokale sambandsgruppe.Les mer: