NRRL SAMBANDSTJENESTEN

Beredskap - Sambandstjeneste - Nødsamband - Sporing

Strømbruddet i Nord-Norge førte til at politiet, i likhet med de fleste andre institusjoner, fikk problemer. Først fungerte ikke nødnummer 112 og etter en liten stund brøt også politiets interne samband sammen.

Radioamatørene i Tromsøgruppen ble koblet inn umiddelbart etter at omfanget av strømbruddet var kjent.

I følge Nordlys.no har Nord-Norge trolig ikke opplevd et mer omfattende strømbrudd på nesten 25 år. Fra Ofoten i Nordland til Lebesby i Finnmark gikk det helt i svart rundt kl 1515 i dag.

Strømbruddet førte til problemer for flere instituasjoner, deriblant også politiet som mistet de ordinære analoge sambandet. Dermed måtte de basere seg på bruk av mobiltelefoner, men også mobilnettet begynte å knele i løpet av de to og en halv timene strømmen var borte i Tromsø.

Dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen uttaler til Nordlys.no at 17 av de 91 basestasjonene i byen gikk tom for strøm. - Samfunnet har gjort oss veldig avhengige av strøm og at kommunikasjonen fungerer. Jeg er glad for at mobilnettet vårt stort sett hold i Tromsø, men Telenor klarerer bare å holde nettet i live noen timer uten strøm, ikke dager, sier Amundsen.

Politipatruljene og operasjonssentralen i Tromsø kunne dermed trolig bare ha benyttet mobiltelefoner bare noen få timer til.

Operasjonsleder Roy Tore Meyer i Tromsø uttaler til Nordlys.no: -Vi som alle andre må jo kommunisere for å løse oppdrag. Mister vi alt samband, så vil det bli tungvindt. Heldigvis har vi et ypperlig samarbeid med Norsk Radio Relæ Liga i Tromsø, som gir oss det nødsambandet vi trenger under kriser som dette.

I løpet av kort tid etter strømbruddet hadde Tromsøgruppen fått satt opp en repeater på toppen av Tromøya.

- De er svært dyktige folk, og gode å ha med seg i situasjoner som den vi har opplevd i dag.

Operasjonsleder Roy Tore Meyer til Nordlys.no

Avtalen med radioamatørene er en vitkig del av samfunnsberedskapen hvis de normale kommunikasjonslinjene ramler ut ved strømbrudd, kriser og katastrofer.

Hvis politiet, brannvesenet og AMK mister sine samband, er radioamatørene i stand til å opprette dekning på nødetatenes redningskanal. 

Radioamatørene har også mulighet for å opprette samband over større distanser, og lokallag rundt i hele landet er beredt til å trå til dersom kriser skulle oppstå.

 

Lenke:

Copyright © 2018 NRRL Sambandstjenesten