NRRL SAMBANDSTJENESTEN

Beredskap - Sambandstjeneste - Nødsamband - Sporing

675px-Warning Sign.svgI forbindelse med ekstremværet «Ole» har NRRL Sambandstjenesten økt beredskapen i de berørte områder. I tillegg er nasjonale funksjoner også økt beredskap.

Meteorologisk Institutt har utstedt ekstremvarsel for Trøndelag, Helgeland, Salten, Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Troms i forbindelse med ekstremværet Ole.

På lørdag kan ekstremværet Ole gi orkan og 25 meter høye bølger nord i landet. Du vi merke at vinden tar seg opp allerede fredag kveld. Etter hvert blir det kaldere og kanskje kommer snøen.

Lørdag morgen treffer Ekstremværet Ole. Det blåser mest sannsynlig full storm fra nordvest i Trøndelag. I de to fylkene nord for dette blir det verre. Dersom de verste prognosene skår til kan flere steder i Nordland og Troms få nordvestlig orkan fra klokken 10/11 om formiddagen til 18/19 om kvelden. 

- Vinden treffer først Lofoten, så beveger den seg nordover i løpet av de neste timene. Det kan bli orkan helt opp til Sør-Troms, sier statsmeteorolog Justyna Wodziczko til yr.no.

På Beuforts vindkala er orkan den kraftigste vinden. Slik vind forekommer i følge skalaen svært sjelden og kan gi uvanlig store ødeleggelser.

Det er sannsynlig at ekstremværet Ole vil gi skader i Nord-Norge.

Også i Sør-Norge vil ekstremværet merkes. 

- Jeg ville verken planlagt noen skitur eller passere over en fjellovergang i disse områdene på lørdag. Faktisk har jeg en følelse av at enkelte i etterkan vil karakterisere det som «et helvetes vær» skriver TV-meteorolog John Smits på sin Facebookside i følge yr.no.

Meteorologene melder at det rett og slett kan være farlig å oppholde seg i fjellet på lørdag.

På Sør- og Østlandet kan Vest-Agder få full storm fra nordvest, Telemark og Buskerud kan få vindkast opp mot 20 m/sek mens det nærmere fjellet kan bli vindkast på 25 m/sek.

På Vestlandet kan det blåse liten storm og særlig i Møre og Romsdal kan det bli vanskelige forhold med full storm og mye snø.

 

Sambandstjenesten i beredskap
NRRL Sambandstjenesten har økt beredskapen i de aktuelle områder og også nasjonale funksjoner er i økt beredskap. Flere av sambandsgruppene er varslet via FORF (Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum) eller LRS (Lokal Redningssentral (Politiet)). 

Innen den norske redningstjenesten er NRRL Sambandstjenesten en spesialressurs innen samband, samhandling og tekniske tjenester, et fagområde som det ikke finnes reelle alternativer til for å bistå den offentlige redningstjenesten. Vi stiller våre ressurser til rådighet ved katastrofer og redningsaksjoner. En frivillig og lokalt forankret redningstjeneste gir en lokal trygghet og har betydning for bosettingen i distriktene.

 

Regionalt og landsdekkende samband for bruk ved bortfall av infrastruktur
NRRL Sambandstjenesten arbeider aktivt med å etablere og vedlikeholde et reservesamband mellom de største byene i Norge. Amatørradio er ofte brukt verden over som nødsamband ved naturkatastrofer og store ulykker når telefon, mobiltelefon og annet samband feiler. Fordelen med amatørradio et at vi ikke er like avhengig av fast infrastruktur som annet samband og det kan opereres på mange forskjellige frekvenser med forskjellig rekkevidde slik at det alltid finnes en mulighet for å opprette samband.

 

 

Sambandsgrupper som har spørsmål i forbindelse med beredskapsøkningen kan kontakte operativ leder for sitt område.

Spørsmål fra media besvarers av leder for NRRL Sambandstjenesten, Dag Kjetil Sjaaeng, telefon 915 23 689 eller 982 12 959 eller e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

 

 

Følg vinden på Windity Wind Forcast

 

Oppdatert 8. februar:
Meteorologisk Istitutt melder at ekstremværet Ole er over. NRRL Sambandstjenesten går derfor tilbake til ordinær beredskap.

 

Copyright © 2018 NRRL Sambandstjenesten