Oslo politiet inviterte til to dager med fokus på søk og redning, en dag hvor alle organisasjonene møttes rundt bordet, og en kveld med en øvelse i samhandling mellom politiet og de ulike organisasjonene, samt organisasjonene imellom. 14 mannskaper fra NSOA, Mossegruppen og Lillehammergruppen deltok sammen med ca 70 mannskaper Norsk Folkehjelp, Norske Redningshunder, Røde Kors og Politiet.

Scenarioet var at det var tre autister som var savnet, og sist sett ved Sognsvann i Oslo. Den første delen av øvelsen ble kjørt internt i politiet hvor de gjennomgikk saken, den ble vurdert av de parter som er involvert i slike saker, før det ble besluttet å trykke på «den store knappen» og mobilisere de frivillige i redningstjenesten. NSOA ble kalt ut på lik linje med de andre, og vi tilbød våre tjenester med tracking av over 20 enheter, tekniske løsninger som lys, nødstrøm og internmett og dokumentasjon i form av felles logging i KO.

Vi etablerte også et admin KO i LA4O Oslogruppens lokaler, hvor vi monitorerte trackere samt endret alias på de trackerne som var ute. Alt ble loggført i en logg som også KO ved Sognsvann hadde tilgang til. Denne loggen er webbasert og utviklet av Stian B. Tveit fra Rovernes Beredskapsgruppe, han sitter også i FORF styret og har sitt daglige virke som ansatt på Rogaland Radio.

Kl. 1700 ble ledere fra hver organisasjon kalt ut av politiet og bedt om å møte ved Sognsvann. Kl. 1730 ble mannskaper fra alle organisasjoner kalt ut. Våre mannskaper utstyrte de andre med trackere, samt at vi også supplerte KO ved Sognsvann med strøm fra aggregat og lys utenfor KO i form av tre arbeidslys montert i mast.

Det var et stort oppbud fra alle organisasjoner, Røde Kors stilte med ATV og ambulanse i tillegg til fotmannskap, politiet stilte også med hester fra Rytterkorpset.
Våre mannskaper ble også sendt ut på søk fra bil, og påtraff en person som stemte med både kasus og klesdrakt, men som ikke var en del av øvelsen.

Selve aksjonen ble avblåst rundt kl. 21, og det ble gjennomført en debrief først hos hver av organisasjonene, deretter med alle lederne fra hver organisasjon inne i KO.

Vi hadde 26 trackere ute i felt, fordelt på to frekvenser for å unngå pakketap.
Det ble satt opp infrastruktur på to forskjellige steder, og den lokale digipeateren på Grefsenkollen var slått av for anledningen.

 

FORF-ovelse-2015-11-18-1938